Parajd és a Sóbánya

Próbálja ki a Parajdi sóbánya hatékony klímáját. Mindenkinek ajánljuk, de nem titok, hogy van néhány betegség, melyre kifejezetten jótékony hatással van a sóbányában való tartózkodás. Az egészséges embereknek segít ellazulni, széppé tenni a bőrüket, relaxálni, felüdülni.

Parajdi Sóbánya

A föld alatti látogatási szint az „50-es Szinten” működik, amely 120 m mélyen helyezkedik el a felszínhez viszonyítva. A közlekedés a sóvállalat autóbuszaival van megoldva, ami az 1250 m hosszú alagúton keresztül a látogatási szinthez vezető kapuig szállítja az embereket.

A látogatási szintre leérve egy kisváros minden felszerelésével találkozhatunk: világítás, vezeték nélküli internet, televízió, játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna, kávézó, 3D moziterem és egy gyógynövényes szaküzlet.
Mindezek segítenek önöknek, hogy az itt eltöltött időt minél jobban ki tudják használni.

Az éves átlaghőmérséklet a bányakamrában 16 Celsius fok.

A látogatási szintről kifelé jövet a „60-as Szinten” találják meg a „József-bánya” Kilátót. Szintén ezen a szinten lehetőségük van egy bórkostolásra, igazi kuriózum a sóbánya látogatói számára a borkamra (6 ország 25 pincészetének 525 borfélesége található) 100 méterre a felszín alatt, majd egy változatos menüből választva a bányavendéglőben megebédelhetnek.

A nyári időszakban a földalatti látogatás után érdemes kipróbálni  a sósvizű strandot is.

A képre kattintva elnavigálja Önt az úticéljához

Parajdi Strand

A sóbánya bejáratától mintegy 200 méterre, a Sóhát északi lábánál található Parajd másik nevezetessége, a sós vizű strand, ahová a vizet a sóbányából szivattyúzzák ki. Székelyföld legmodernebb szabadtéri sós-fürdőjét 2014-ben adták át a használatnak ahol, két sós vizű medence, napozóágyak, zuhanyzók, öltözők, bárok, ajándékboltok és egy gyorsétterem várja a vendégeket. 

Úszómesterek állnak a vendégek rendelkezésére, akik a gyógyhatású vízben tornagyakorlatokat tartanak. A medence mellett készenlétben állnak az egészségügyi szakemberek, akik szükség esetén orvosi ellátást biztosítanak. Reggel tíztől este nyolcig lehet csobbanni a strand sós vizében, és hetente két alkalommal csütörtökön és szombaton éjszakai fürdőzésre is várják a vendégeket.

Wellness központ

A strand szomszédságában 2015 júliusában megnyitotta kapuit Parajd legújabb gyöngyszeme a Wellness Központ, ahol a fürdőzési szokásokra, hagyományokra építve új, modernebb  környezetben jelenik meg a gyógyhatású sós-termálvíz, kiegészítve olyan szolgáltatásokkal, mint édesvizű úszómedence és gyerekmedence, jacuzzi, szaunák, gőzfürdők, játszósarok, napozó terasz, fitness terem és kádfürdők.

Lepkeház

Az utóbbi időben egy új objektummal gazdagodott a parajdi látványosságok sora. A székelyudvarhelyi székhelyű Vulticulus Földrajzi Társaság –Romániában elsőként– állandó lepkeházat létesített ahol az érdeklődők találkozhatnak a lepkék csodálatos világával. A trópusi országok lepkefarmjairól származó lepkék, nemcsak élményt nyújtanak, hanem oktató-nevelő hatással vannak a természeti értékek iránt érdeklődőknek.

Áprily Lajos emlékház

Az Áprily Lajos Kulturális Egyesület alapításában 1991. október 19-től működik az emlékház. Benne megtalálható Áprily Lajos teljes pályafutásának dokumentációja. Az érdeklődés, megfelelő idegenvezetői előadással, azóta is állandó.