Békás-szoros

A Békás szoros már régóta a magyar turisták egyik kedvenc helye, hiszen a Kárpátokban található tektonikus eredetű szoros Erdély egyik legszebb látnivalója. A Hagymás-hegységben található szurdok védett terület, és része a Békás szoros - Nagyhagymás Nemzeti Parknak.

A Békás-szoros környezetéről

Míg a meredek hegyoldalakat fenyvesek borítják ameddig a szem ellát, a közelben tavak rejtőznek meg. Ilyen például a híres Gyilkos tó is, ami alig 15 percre található.

A Békás szoros nevét az azonos nevű Békás patakról kapta, amely egyben felelős a szoros kialakításáért. A folyó mellékvizei mind vadregényes, meseszép szurdokokat vájtak a mészkőbe. A bal oldali mellékvizei a Kupás, a Lapos és a Súgó patakok, a jobboldaliak a Kis-Békás és a Szurdok patakok. A vidék szépségét a körülölelő hatalmas hegyek adják. A Kis-Cohárd (1344 m), Csíki-bükk (1264 m), Oltár-kő (1154 m), és a Mária-kő (1125 m) fogják közre a szorost. A szurdok 3 része a Pokol kapuja a Pokol tornáca a Pokol torka

Időjárás

A Békás szoros időjárását a kárpáti területek sajátos éghajlati vonásai jellemzik: hosszú és hideg telek, rövid, de viszonylag meleg nyarak. A fagyos napok száma meghaladja a 160-at, míg az évi átlaghőmérséklet 8 fok.

A télről beszorul a hideg a szorosba, ami egész nyáron érezhető, minthogy a nyári hőség nem jellemző a szorosban. A klíma a Békás szoros keleti részén enyhébb. Szeptember végén és október elején a látási viszonyok tiszták és gyönyörű kilátás nyílik a környék hegyeire.

A szurdok fehér hófedte látványa talán még a nyári, zölden tündöklő ruhájánál is szebb. Ilyenkor biztosan kevesebb turistára számíthatsz – viszont a közlekedés is veszélyesebb, hiszen a szorosban a forgalom nem áll le (bár kevesebb, mint nyáron).

A képre kattintva elnavigálja Önt az úticéljához
Nagyhagymás Nemzeti Park Az 6575 hektáron elterülő parknak mintegy 78%-a fokozottan védett. Ennek köszönhetően a levegő mindig friss, a túraútvonalak tiszták és az állat – és növényvilág gazdag. A park ideális egy hétvégi programnak, utazásnak, vagy akár a nyári kéthetes nyaralás napjait is szépen fel lehet tölteni látnivalókkal. A nemzeti park leglátványosabb része a Gyilkos-tó és Békás-szoros. Ezen túl ajánlott a Súgó-szorost, a Likas zsombolyt és a Nagy Hagymás Fekete Hagymás Egyeskő rezervátumot is meglátogatni.