Csíkszereda

Székelyföld területén, Erdélyben, a Csíki-medence középső részén fekszik. Ismertségét többek közt a hozzá tartozó Székely kultúra és művészetek központja, a Csíksomlyó területén évenként sorra kerülő pünkösdi búcsú, jelentős jégkorongcsapatának, valamint országszerte kedvelt sörének hírneve okozza.

Park és egy reneszánsz várkastély Csíkföldön

Csíkszeredában nagy számban találhatóak zöldövezetek. A város egyik látogatott helye a központi park, amelyben Számos madár- és fafaj él a város legnagyobb parkjában.

Csíkszereda történelmi nevezetessége, központi műemléke a székely kultúrtörténet bástyája a Mikó-vár. A számos elnevezés – Mikóújvár, Szeredavár – mellett a helyi lakosok köznyelvében egyszerűen „vár”-ként honosodott meg a várkastély, mely jelenleg a Csíki Székely Múzeumnak is helyet adó impozáns, négy sarokbástyás épület a belváros délnyugati részén.

A várkastély Székelyföld reneszánsz műemlékei közül a legjobb állapotban megmaradt, a reneszánsz stílusú Mikó vár mai képe a külső védművek nélküli, mivel a földből és fából készült részek mára már az enyészeté lettek. A külső kaputorony azonban megmaradt a várárkon átvezető híd végén. A vár épületében található a Csíki Székely Múzeum, mely gazdag egyházművészeti és néprajzi gyűjteménye mellett, érdekes időszaki kiállításokkal is vonzza a látogatókat. Állandó kiállításai közül tán a legérdekesebb a csíki népviseletet bemutató babagyűjtemény és a híres csíki székely szőnyegek gazdag kollekciója. Láthatunk még középkori fegyvereket és értékes régi könyveket, kéziratokat, ősnyomtatványokat. A rekonstrukció során új állandó kiállítással bővült a repertoár, a Mikó-vár történetét ismertető tárlat 2012-től várja az érdeklődőket.

A vár mögötti kertben egy kis falumúzeumot rendeztek be, csíki székely házak és székelykapuk láthatók itt. A vár udvarán minden évben Régizene fesztivált rendezek nyaranta. régészeti és falkutatások és rekonstrukciós munkák miatt részlegesen mutatja csak napjainkban kincseit, de mindenképpen érdemes Csíkszeredára ellátogatni és a pompás épületegyüttest górcső alá venni.

Cím: Csíki Székely Múzeum, Csíkszereda, Vár tér 2. 
Megközelítés: Csíkszereda központi terétől, a Szabadság tértől délre 10 perc séta a parkosított Vár tér.

Csíkszereda Városháza

A csíkszeredai Városháza, az egykori Vármegyeháza épülete, a Mikó-várral szemben, a Vár tér 1. szám alatt található, a tér keleti oldalán, a Petőfi utcába forduló északi szárnnyal. 1886-1887 között épült Hám Ignác tervei alapján, eklektikus stílusban. Különálló, körbeépített, hátsó udvaros, egyemeletes középület, a mai Csíkszereda városképének egyik meghatározó épülete.

A képre kattintva elnavigálja Önt az úticéljához

Csíki Játékszín

1998-ban civil kezdeményezés nyomán, önkormányzati támogatással létrejön a Csíki Játékszín. Elsődleges célja a város és a térség kulturális igényeinek kielégítése és bővítése. 1999 tavaszán Parászka Miklós vezetésével elkezdődik a csíkszeredai hivatásos magyar színjátszás története. PARÁSZKA MIKLÓS 1999 – 2018 januárjáig vezeti a Csíki Játékszínt. Köszönhetően a változatos műsorkínálatnak és a minden korosztálynak kínált bérletrendszernek, a közel két évtized alatt sikerült kiépíteni, megteremteni egy stabil színházat szerető közönségbázist. A teátrum évadonként 5-6 nagyszínpadi és 4-6 stúdió termi bemutatóval jelentkezik, továbbá számos vendégelőadást hív az országból és a határon túlról egyaránt. A színház változatos gyermek- és ifjúsági repertoárral igyekszik színesebbé tenni a 3-18 éveseknek szóló kulturális kínálatot.