Csíkszentimre és a Büdösfürdő

Csíkszentimre a Szellő Szállótól 18 km-re fekszik. Csíkszentimre gazdag borvízlelőhelyekben, a legtöbb forrás és mofetta a település határaiban húzódó Bánya- és Vermed-patak forrásvidékén és a magaslati Büdösfürdőn található. Híres falubeli kúriájáról és üdülőtelepéről.

A Csíkszentimrére látogatók a Henter-kúria, amelynek különösen a lépcsős portikusza szép. Négyszögletes kőoszlopai reneszánsz díszítésűek. A kőoszlopokon nyugvó, portikusszal ellátott, téglalap alakú, barokk-reneszánsz épületet Henter bárók építették feltehetően 1693-ban.

Szent Imre temploma

Értékes műemléke, a Szent Imre tiszteletére szentelt templomot. A templom egykorú a többi csíki, szentekről elnevezett templomokkal, vagyis a 13-14. század közé tehető épülése. A mai templom helyén a 15. században egy gótikus templom állott. A műemléktemplomot 1776-ban, az egyházközség és Henter Ádám költségén újjáépítették és kibővítették. A templom egy másik csodálatos értéke egy olajfestmény, mely “Fogadalmi kép” 1767-ből, és Stephanus Antal festette. A megfeszített Krisztus látható felül kis angyalkákkal és két oldalt, a kereszt mellett egy szép imádság az akkor beszélt magyar nyelven.

Szent Margit-kápolnája

Az Olttól nyugatra az Alsó-Erdőalja mezőn található, a 14. században épült, korabeli freskók díszítik. A hagyomány szerint Tankó Margit emeltette 1661-ben, 1823-ban állították helyre. A Margit-kápolna a község határában, egy dombon áll még, amelynek két magas és keskeny csúcsíves ablaka, leszelt ívű ajtókerete és egy XV. századbeli falfestmény töredéke az északi falon igazolja a korát, ezek a festmények nagyon értékesek. Az egyik falfestmény ma a Csíki-medence eddig ismert legnagyobb középkori falképe.

A képre kattintva elnavigálja Önt az úticéljához

Csíkszentimrei Büdösfürdő

A Dél-Hargita egyetlen hegyi üdülőtelepe Csíkszentimrétől 13 km-re nyugatra, 1250 m magasan, a Büdös-hegy nyugati oldalában fekszik. Kisvállalkozások indultak az elmúlt években, üzlet, kocsma, panziók találhatók a településen, amelyen főképp tavasztól őszig sokan megfordulnak. A kis víkendházak (nyaralók) száma jelenleg meghaladja az 1000-et. A szentimrei Büdös-fürdő borvízforrásokban és mofettákban egyedülállóan gazdag, gyógyvizének is különleges összetétele van, ezeket a helyi lakosság évszázadok óta használja. A településről gyalogosan megközelíthető a Kakukk-hegy, a Dél-Hargita legmagasabb pontja vagy a Lúcs tözeglápot, Erdély legnagyobb tőzeglápja, egy egykori krátertó eltőzegesedett maradványa. Csíkszentimre területén feltörő borvizeket reuma ellen, női bajok, vesebaj, vérszegénység és bőrbetegségek kezelésére használták.